Ida Pasanen

Aktiivimallissa on potentiaalia

Aktiivimallin vaikutukset näkyvät nyt konkreettisesti työttömien työnhakijoiden rahapussissa, kun ensimmäinen aktiivimallin 65 päivän pituinen tarkastelujakso päättyi huhtikuun alussa. Tuon tarkastelujakson aikana työttömän on täytynyt olla viisi päivää työllistymistä edistävissä palveluissa, ansiotyössä vähintään 18 tunnin ajan tai tienata yrittäjänä vähintään 241 euroa pitääkseen työttömyysetuutensa täysimääräisenä. Kelan 3.5.2018 antamien tietojen mukaan Kelalta työttömyysetuutta saavista vain yli puolet eli 90 527 työtöntä täyttää aktiivisuusehdon.

Nykyinen aktiivimalli on monin tavoin ongelmallinen, eikä se ota huomioon työttömien kirjavaa joukkoa. Mielestäni aktiivimallissa on kuitenkin potentiaalia toimia työtöntä työnhakijaa aidosti kannustavana instrumenttina. Se vaatii mallin ja siihen läheisesti sidoksissa olevien säädösten merkittävää hienosäätöä.

Pystyn itse hyväksymään sen, että työttömältä työnhakijalta, jolla ei ole mainittavia ongelmia, vaaditaan aktiivisuutta työttömyysetuuden pitämiseksi täysimääräisenä. Työttömänä ollessa on joka tapauksessa hyvä opetella uusia taitoja ja hankkia erilaisia pätevyyksiä, jotka edesauttavat työllistymistä. Aktiivisuus hyödyttää siis myös ihmistä itseäänkin.

Työttömät ovat nykyäänkin monin tavoin aktiivisia, mutta heidän aktiivisuuttaan ei lasketa nykyisessä mallissa aktiivisuudeksi. Mallin keskeisin ongelma onkin, että työttömällä ei ole riittävästi mahdollisuuksia osoittaa omaa aktiivisuuttaan. Mielestäni on kohtuutonta, että aktiivisesta yrityksestä huolimatta työtöntä työnhakijaa rangaistaan, mikäli hän ei onnistu löytämään itselleen työpaikkaa. 

Työttömänä tulisi saada suorittaa huoletta erilaisia pätevyyksiä (esim. tulityökortti tai työturvallisuuskortti) omakustanteisesti ilman että joutuu odottelemaan TE-toimiston hyväksyntää. Tällä hetkellä tilanne on se, että työttömälle voi tulla vaikeuksia, mikäli hän menee opiskelemaan viikonkin ajaksi työttömyytensä aikana ilmoittamatta etukäteen virkailijalleen, sillä hänet saatetaan tuolloin tulkita “päätoimiseksi opiskelijaksi” joka ei ole tuona aikana ollut työmarkkinoiden käytettävissä.

Erilaisten pätevyyksien lisäksi monille työnhakijoille olisi hyötyä kielikursseista. Usein saattaa unohtua, että työttömien työnhakijoiden joukossa on myös monia hiljattain Suomeen muuttaneita, joiden työllistymisen esteenä on puutteellinen suomen kielen taito. Toisaalta lukuisille suomalaisillekin esimerkiksi englannin kielitaidon puute voi vaikeuttaa työnsaantia. Monet vanhemmat ihmiset hyötyisivät myös ATK-kursseista. Tällaiset kurssit ovat usein työväenopiston tarjoamia ja voisivat mielestäni lukeutua hyvin myös aktiivisuuden osoitukseksi.

Työvoimakoulutukset lukeutuvat tällä hetkellä TE-toimiston työllistymistä edistäviin palveluihin ja niitä käymällä voi jo nykyisessä mallissa osoittaa “aktiivisuuttaan”. Työvoimakoulutuksia tulisi olla tarjolla entistä enemmän. Aktiivimallin myötä kiinnostus ja osallistujamäärät olisivat todennäköisesti edellisvuosia suurempia, jolloin niiden tiheämpi järjestäminenkin olisi entistä mielekkäämpää.

Tapoja osoittaa aktiivisuuttaan tulee olla siis enemmän. Toinen keskeinen ongelma aktiivimallissa on se, että työttömyysetuuden piirissä on myös täysin terveiden, työkykyisten työnhakijoiden lisäksi osatyökykyisiä ihmisiä, joiden ei mielestäni tule laisinkaan kuulua työttömyysetuuden piiriin - saati sitten olla aktiivimallin vaikutuksen alaisia.

Ratkaisuna tähän ongelmaan olisi se, että nykyistä järjestelmää muutetaan siten, että tällaiset “osatyökykyiset” työnhakijat siirretään toisten etuuksien piiriin. Toinen huomattavasti helpompi vaihtoehto olisi, että heidät rajataan pois aktiivimallin piiristä.

Kolmas keskeinen ongelma mallissa on, että osa-aikainen työskentely usein viivästyttää työttömyysetuuksien maksamista. Ymmärrettävästi ei ole kovin motivoivaa mennä töihin, mikäli seurauksena on tukien saamisen viivästyminen. Tähän ongelmaan on löydettävä ratkaisu.

Aktiivimalli nykyisenlaisenaan ei ole kannustava, koska muu työvoimapolitiikka ei ole linjassa sen kanssa. Nykyistä politiikkaa pitää muuttaa siten, että oma aktiivisuus on aina kannattavaa, ei rangaistavaa. Jotta aktiivimalli on järkevä, täytyy työvoimapolitiikkaa muuttaa muuttaa muutoinkin linjaan tämän ajatuksen kanssa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

"Työttömänä tulisi saada suorittaa huoletta erilaisia pätevyyksiä (esim. tulityökortti tai työturvallisuuskortti) omakustanteisesti ilman että joutuu odottelemaan TE-toimiston hyväksyntää."

Mistä peruspäivärahalla oleva työtön (yh.) ottaa noihin rahat?

TE-toimistokin noita kursseja järjestää, mutta tuollaiselle kurssille pääsee vasta, kun on tehnyt työsopimuksen, jonka mukaan pääsee töihin tuollaisen kurssin suorittamisen jälkeen.

Käyttäjän IdaPasanen kuva
Ida Pasanen

Tiedän, että TE-toimisto näitä kursseja myös järjestää, mutta niiden aikataulut eivät aina sovi yksiin työttömän aikataulun kanssa. Ei toki kenenkään välttämättä tarvitse kyseisiä kursseja lähteä omakustanteisesti suorittamaan.

Olen vain nähnyt tapauksia, jossa on ihminen on itse löytänyt kursseja ja maksanut niistä, eikä ole ilmoittanut niille osallistumisestaan etukäteen TE-toimistolle. Seurauksena on ollut harkinta siitä, evätäänkö työttömyysetuus tuolta ajalta. Mielestäni on aika inhottavaa, jos on itse maksanut omaa työllistymistä edistävistä kursseista ja sitten vielä pohditaan, evätäänkö työttömyysetuus siltä ajalta jona näitä opintoja on suorittanut vain siitä syystä, ettei ole huomannut ilmoittaa kursseista ajoissa omalle virkailijalleen. Näkisin tämänkin jo jonkinmoisena rangaistuksena, mikä ei kannusta yrittämään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yksi tärkeimmistä asioista olisi siirtää sairauden vuoksi työkyvyttömät eläkkeelle. Nyt he saavat sairaslomaa enimmillään 3 kuukautta. Usein aktiivimallin leikkuri iskee heihin ennen kuin he edes saavat sen sairaslomatodistuksen.

Tällaisia ihmisiä pyöritetään jopa kymmenen vuotta järjestelmässä, joka aina palauttaa heidät lähtöpisteeseen. Olen monen kohtaloa seurannut, ja ne kohtalot ovat äärimmäisen järkyttäviä.

Systeemin takapiruina ovat vakuutusyhtiöt.

Nykyisessä aktiivimallissa ei ole mitään hyvää. Se on tarkoituksellinen leikkuri.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Tässä kommentaattori, joka tietää, mistä puhuu. Työkyvyttömät pitää päästää työkyvyttömyyseläkkeelle. Heillä on siihen oikeus. Tämä on aktiivimalliin liittyvä ylivoimaisesti suurin epäkohta.

Käyttäjän IdaPasanen kuva
Ida Pasanen

Juu, olen samaa mieltä että työttömyysetuudella elävien, tosi asiassa työkyvyttömien asemaa pitäisi tarkastella uudemman kerran. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, asian tarkastelu on aloitettu ministeriössä.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

TE-toimiston "pilipalikursseilla" saa suorittaa noita kortteja. Yleensä yhden kurssin aikana voi suorittaa 2 korttia, suoritus on muuten ilmainen, mutta itse kortista joutuu maksamaan jonkun toimitusmaksun, joka on noin 15 euroa/kortti. Näillä korteilla ei välttämättä kyllä mitään tee, paitsi EA-kortti ehkä niistä ymmärrettävin on. Minulla on pari korttia, hygianiakortti ja EA1-kortti ja työturvakortti ehkä tulossa, mutta sekään ei varmaa ole, niiden toimitus ainakin on hyvin hidasta.

Sinänsä hyvä puheenvuorokirjoitus. Kielten opinnot ovat aina suositeltavia työttömällekin. Mutta sen voi tehdä omaehtoisesti, ei tarvitse mihinkään viralliselle kurssille mennä. Jos TE-toimisto englannin kielen kurssin järjestäisi, niin sille kurssille ympättäisiin erilaista muutakin asiaa, eikä itse englannin opiskelusta olisi sitten enää varsinaisesti kysymyskään. Pyrittäisiin muokkaamaan työttömän asenteita ja maailmankatsomusta sekä uskonnollisia vakaumuksia, poliittista suuntautuneisuutta, avarakatseisuutta jne..

Käyttäjän IdaPasanen kuva
Ida Pasanen

Juu, olen samaa mieltä että välttämättä kyseisistä korteista ei ole hyötyä. Joskus kuitenkin niin saattaa olla, eteenkin jos on kaksi tasavahvaa hakijaa jolla toisella on jo valmiina toivottu kortti ja toisella ei. Tärkeintä on, että katsoo oman alan työpaikkailmoituksia ja katsoo, mitä osaamista ja pätevyyksiä niihin vaaditaan ja lähtee sitten eri keinoin kerryttämään osaamista. Laitoin kokeilumielessä te-palvelut.fi Avoimet työpaikat - hakuvahtiin hakusanan "työturvallisuuskortti". 1468 työpaikkailmoituksessa mainittiin kyseinen sana.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ida, kerrot, että "Ratkaisuna tähän ongelmaan olisi se, että nykyistä järjestelmää muutetaan siten, että tällaiset “osatyökykyiset” työnhakijat siirretään toisten etuuksien piiriin."

Ehdottaisin, että tällaiset henkilöt voisivat vapaasti valita "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" hallituksen aktiivimallin sijaan, ks. alla:

- -"kumotun aktiivimallin tilalle vahvistetaan "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen laki, joka antaisi sen saman 4,65 % lisäyksenä aktiiviselle työttömälle työttömyyskorvausta korottaen, jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön tai muuten osoittaa aktiivisuuttaan HE 124/2017 mukaisesti."

"Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet. Nyt tarvitaan aidosti luovia ja kannustavia osallistamisen ja osallistumisen tapoja."

Lähde ja allekirjoituksia odottaen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Aktiivimallilaki on epäonnistunut ja huonosti valmisteltu. Eikä se näytä käytännössä toimivan, kuin vain siten, että työttömyyskustannuksissa säästetään, kun monilta työttömiltä leikataan etuuksia. Ja sitten ns. tempputyöllistetään ihmisiä työkokeilujaksoille ja muihin vastaaviin, joissa korvaus on se 9 euroa ja jotain nimellisiä lisiä paikkakuntakohtaisestikin.

Näyttää siltä, että lain korjaaminen on vaivalloista tai jopa mahdotanta. Urheiluseuroissa tapahtuvaa vapaaehtoistyötä ei ole hyväksytty aktiivisuuden osoittamiseksi. Päinvastoin tällekin asialle poliitikot ovat naureskelleet, ettei se mitään oikeaa työtä missään tapauksessa voi olla. Kaikkein parasta olisi se vanha "passiivimalli", jossa työtön saisi olla esim. peruspäivärahalla rauhassa työtön ja tehdä sitten vapaaehtoistöitä sen minkä haluaa. Eli hänellä olisi minitoimeentulo ja sitten vapaus saada jotain pientä virikettä vapaaehtoistyöstä ja esim. ruokapalkkaa tämän työn tekemisestä.

Käyttäjän IdaPasanen kuva
Ida Pasanen

Kiitos tiedosta, mielenkiintoista kuulla millaisia ehdotuksia on esitetty. En ole itse aivan varma, mitä ajattelen vapaaehtoistyön hyväksymisestä aktiivisuudeksi. Lähtökohtaisesti aktiivisuuden tulisi mielestäni tarkoittaa sitä, että on aktiivinen ottamalla vastaan työtä, vaikka sitten sen toivotun 18 tunnin ajaksi tai tekee aktiivisesti asioita työllistymisensä edistämiseksi. Joillakin aloilla vapaaehtoistyö auttanee työllistymisessä, mutta ei kaikissa. Täytyy perehtyä ja pohtia asiaa enemmän.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Minä olen tehnyt melko paljon vapaaehtoistyötä, mutta meinasin sen kuitenkin jo lopettaa, koska aktiivimallin myötä asiani ovat menneet jotenkin sekaisin. Olen ollut tänä vuonna aktiivinen, kun osallistuin Uravalmennuskurssille, joka kesti 8 viikkoa ja suoritin EA 1-kurssin ja työturvakorttiin vaadittavan luennon ja kokeen. TE-tsto:n virkailijat eivät ole kuitenkaan tyytyväisiä minun aktiivisuuteen, vaikka olen siis hakenut töitäkin ja tehnyt sen 3:n viikon työharjottelun. Siis itse olen tyytyväinen panokseeni, siis olen kertonut TE-virkailijalle, että olen opiskellut omaehtoisesti kieliäkin, mutta hän kai ei vakuuttunut minun puheistani. Siis tämä oli oma tyvoimaneuvojani, mutta toinenkin virkailija minua on haastatellut ja hän piti myönteisenä asiana, että olen tehnyt vapaaehtoistyötä urheiluseurassa ja sanoi, että sieltähän minä voisin saada jonkun palkallisen työnkin; tämä taas oli minun mielestäni aivan epärealistista ajattelua, eihän niiden talkootöiden kautta juuri kukaan ole mihinkään työllistynyt.

Eeva Harju

Kaikki työttömät ovat tutkinnottomia, kielitaidottomia ja "kortittomia"???

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Nyt minä sain tänään postissa sen työturvallisuuskortin, kun olin Uravalmennuskurssilla keväällä ja työturvakoulutus oli siellä ja koe päivän päätteeksi. Nyt minulla on siis EA1-kortti ja hygieniapassi sekä työturvakortti. On vielä AB-ajokortti, sitähän TE-virkailija kysyi pari kuukautta sitten minulta tiukkaan sävyyn löytyykö mitään moottoriajoneuvokorttia minulta.

Käyttäjän IdaPasanen kuva
Ida Pasanen

Ei toki. Työelämä muuttuu tällä hetkellä paljon ja usein myös odotukset työnhakijaa kohtaan ovat suuret. Työttömyysaika on mielestäni hyvä aikaa päivittää ja täydentää omaa osaamistaan. Esimerkiksi minun alani opiskelijoille sanottiin jo opiskeluvaiheessa, että kannattaa katsella oman alan työpaikkailmoituksia ja pohtia, kuinka saisi kerrytettyä toivottua osaamista. On alakohtaista, mitä se osaaminen on ja miten sitä voi kerryttää.

Toimituksen poiminnat